obchod@ztrade.cz 731 648 024 (PO-PÁ 8:00-14:30)
Doprava od 49 Kč a pro objednávky nad 1 000 Kč doprava zdarma.

Advent (z latinského adventus) znamená příchod. Z náboženského hlediska je adventní čas čekáním na příchod Spasitele Ježíše Krista a začátek liturgického roku, který odstartuje s první zapálenou adventní svíčkou čtvrtou neděli před Štědrým dnem.

Nejsou to však jen věřící, kteří ctí tradici adventu. I pro ostatní je adventní čas dobou radostného očekávání Vánoc, rozjímání a klidu. A tak se ve většině domácností každou neděli po dobu jednoho měsíce rozhoří vždy o jednu svíčku na adventním věnci více. Bez této krásné a symbolické dekorace si málokdo umí představit předvánoční čas.  

Symbolika adventního věnce

  • Kruhový tvar

Nejen v náboženství se tvar kruhu považuje za symbol jednoty a nekonečnosti. V tomto pojetí kruh představuje Boží věčnost

  • Materiál 

Typickým základem pro adventní věnec je čerstvé jehličí, které je symbolem Ježíše Krista a věčného života. Věnec se často zdobí červenými plody, které mají napodobit kapky Kristovy prolité krve.

Zvyk zapalování adventních svíček se zrodil v 19. století a po celé Evropě se rozšířil z Německa, kde jej zavedl protestantský teolog Johann Hinrich Wichern. Oblíbené jsou adventní svíčky různých velikostí, které rozmístíme tak, aby se poslední adventní neděli jejich výška vyrovnala. 

Adventní svíčky

1. adventní svíčka Naděje
2. adventní svíčka Mír
3. adventní svíčka Přátelství
4. adventní svíčka Láska

  • Barvy

Tradiční barva adventu je fialová a růžová, v některých zemích je však nahrazena modrou, bílou nebo zlatou barvou. Protestantská církev používá červené adventní svíčky, které se staly zvykem v mnoha domácnostech. Chcete-li ale zůstat u původních tradic, umístěte na věnec adventní svíčky tak, aby 1., 2. a 4. byly fialové, což je barva pokání a kajícnosti. Třetí pak bude růžová, která je zasvěcena přátelství a jednotě. Výjimkou není ani pátá, bílá svíčka, která se umisťuje doprostřed věnce a zapaluje na Štědrý den. Je symbolem Ježíše Krista.

  • Zapalování svíček

Adventní svíčky se zapalují popořadě proti směru hodinových ručiček. Postupné zapalování většího množství svíček každou neděli v době adventu symbolizuje rostoucí očekávání příchodu Ježíše Krista.

Nezapomeňte také na bezpečnost při zapalování adventních svíček. Každá by měla být umístěna do kalíšku, aby stékající vosk nepoškodil povrch podložky a vždy by měly být hořící svíčky po celou dobu pod dohledem dospělé osoby.   

Moderní adventní tradice

  • Děti milují adventní kalendáře, zvláště skrývá-li se v nich něco dobrého, čím si čekání na Štědrý den zpříjemní. Ale nemusí to být jen sladkosti, co jim do kalendáře schováte. Překvapit je můžete drobnými dárečky, mincemi, které si mohou spořit, rolničkami, oříšky, razítky nebo magnetkami.   
  • Novodobým a velmi oblíbeným zvykem je dodat adventnímu věnci také krásnou vůni, která vykouzlí ještě slavnostnější atmosféru. K tomu mohou posloužit vonné závěsy, které lze následně použít i na vánoční stromeček. Do adventního věnce vůni jednoduše umístíte tak, aby nenarušil celkový dojem, a můžete si advent užívat dalším smyslem.
  • Cukroví se v době adventu peče už od nepaměti. Vánoční cukroví, jak jej známe dnes, by si ale v dávných dobách mohl dovolit málokdo, i proto, že cukr a mouka byly nedostatkovým zbožím. Hlavními surovinami býval med, sušené ovoce a ořechy. A dá se říct, že moderní trendy zdravějšího stravování se vrací ke kořenům a s nimi i různé varianty odlehčeného cukroví na vánoční stůl. Oblíbené jsou například fíkové či datlové kuličky, ořechy v medu nebo citrusová kůra v čokoládě.

V adventní čase se v moderní době nevyhneme ani nákupům a přelidněným vánočním trhům, které mají k pravé vánoční atmosféře daleko. Nezapomínejme ale, že advent není časem shonu, úklidu a honby za drahými dárky, ale hlavně pohody, setkávání s blízkými a pomoci těm, kteří to potřebují.  

Všechna práva vyhrazena © Svicky.cz 2024