obchod@ztrade.cz 731 648 024 (PO-PÁ 8:00-14:30)
Doprava od 49 Kč a pro objednávky nad 1 000 Kč doprava zdarma.

Štědrý den ráno – umyjte se vodou z potoka

Umýt se vodou z potoka má blahodárné účinky na naše tělo a dle tradice budete po celí rok zdrávi. Pokud nemáte k dispozici potok, určitě stačí ledová voda z kohoutku. Jestliže máte slepice, ráno 24. 12 jim nasypejte trní s mákem, aby v dalším roce dobře nesly. A jestliže máte děti, pak jim hned z rána dejte cukroví – celý rok pak budou hodné.

Během dne se postěte a neperte

Když se budete celý den postit, tedy nebudete celý den jíst, tak večer uvidíte zlaté prasátko. Tento zvyk pochází z pohanské doby, kdy se slavil slunovrat a jehož symbolem bylo prase a zlato. Co vám zaručeně přinese smůlu, je praní. Toho se na Štědrý den určitě vyvarujte, jinak si domů přivedete smůlu.

Štědrý večer – prostřete pro sudý počet lidí

Dříve se prostíralo pro sudý počet lidí, jelikož se věřilo, že před večeří chodí Smrt obhlížet stoly. Kdy by našla lichý počet, do toho domu se vrátí další rok a jednoho ze členů rodiny si vezme s sebou. Pokud jste tedy v rodině jen 3, prostřete čtvrté místo. Nezapomeňte si stůl ozdobit svíčkami, které vytvoří perfektní atmosféru. 


Chcete být další rok při penězích? Stačí si dát pod talíř šupinu z kapra nebo minci. A abyste jako rodina drželi vždy pohromadě, nohy stolu ovažte řetězem. Podobně působí i rozkrojení jablka na tolik kousků, kolik je členů v domácnosti. Když každý sní svůj kousek, všichni trefí domů a opět se sejdou.  

Věštba s ořechy

Buducnost vám předpoví také oříšky. Vezměte 3 ořechy, rozpulte a vyberte jádra. Do jednoho ořechu dejte hlínu, do druhého kousek chleba a do třetího korunu. Skořápky k sobě opět slepte a 3 oříšky dejte mezi ostatní ořechy. O půlnoci si každý vybere 1 ořech.

  • ořech s hlínou – čeká vás celý rok chudoba
  • ořech s mincí – můžete se těšit na bohatství 
  • ořech s chlebem – budete celý rok spokojeni 

Všechna práva vyhrazena © Svicky.cz 2024