obchod@ztrade.cz 731 648 024 (PO-PÁ 8:00-14:30)
Doprava od 49 Kč a pro objednávky nad 1 000 Kč doprava zdarma.

Jak se Dušičky u nás slavily

Dnes již neslavíme svátky ve stejném duchu jako před sto lety. Dříve byli lidé více pověrčiví a věřili v mnohé pověry. Například se věřilo, že na Dušičky můžeme očistit duši mrtvých pomocí modlitby, dobrým skutkem nebo mší. V některých domácnostech se nechávalo přes noc na stole nějaké jídlo pro mrtvého.

Dušičky a dávné zvyky a tradice

Se svátkem mrtvých se pojí mnohé tradice a pověry, které jsou dnes již témě zapomenuty.

- na okně nesměla být žádná nádoba, aby do ní duše mrtvého nespadla
- musely se uklidit všechny osté předměty, aby se mrtvý nemohl pořezat
- do noci se topilo v kamnech, aby duším nebyla zima
- po domě se nechávaly hořet svíčky, které měly přilákat mrtvé příbuzné mezi živé

Z těchto zvyků a tradic se dochovalo snad jen zapalování hřbitovních svíček, a to přímo na hrobech zesnulých. Tradičně se na hroby pokládají také smuteční kytice či věnce. Mnozí lidé stále chodí do kostela, kde se modlí za své mrtvé blízké.

Svátek zesnulých daleko hranicemi

Každá země má své způsoby a zvyky, jak svátek zesnulých slaví. Pojďme se podívat do zajímavých koutů světa a ukažme si, jak jiné národnosti uctívají památku mtvých.


Čína

Zlí duchové se v Číně odhánějí nošením větviček nebo umístěním větví před vrata a vchodové dveře. Svátek se slaví 4. nebo 5 dubna, začínají se orat pole, lidé jezdí na výlety, tančí a zpívají. Zajímavým zvykem je pálení peněz či papírových replik domů a aut u hrbu zesnulých. Rodina takto mrtvým posílá tyto předměty do posmrtného života.

Mexiko

Svátek se slaví po celé Latinské Americe a oslavy začíají již 1. listopadu. Lidé nejen zvelebují hroby blízkých tak, jako my, ale ještě jim přináší jídlo a pití. Velký rozdíl je také v tom, že v Mexiku Dušičky doprovází oslavy, veselí, večírky a hostiny. Pořádají se festivaly s pestorbarevnými zdobenými kostrami a lebkami.

Nepál

Nedílnou součástí tamní tradice je festival Gai Jatra. Rodiny, které v minulém roce přišly o své příbuzné, jdou městských průvodem s krávou, což je pro hinduistický svět posvátné zvíře. Pokud rodina krávu nemá, průvodem jde dítě v převleku krávy. Průvod má ukázat, že nejsme nikdy jediní, kdo trpí a na smutek nemusíme být sami.

Haloween

Haloween známe nejspíše především z amerických filmů. Ovšem kořeny má tento svátek v Irsku, Skotsku a Walesu. Keltové věřili, že 31. října se otevírají hroby mtvých. Keltové se převlékali do kostýmů a nosili masky, což se dochovalo i do dnešní doby.

Tradičním znakem jsou vyřezávané dýně se svíčkou uvnitř a průvody dětí, které chodí do domu k domu s koledou a prosí o něco dobrého na zub.

Všechna práva vyhrazena © Svicky.cz 2024