obchod@ztrade.cz 731 648 024 (PO-PÁ 6:00-17:00)
Doprava od 49 Kč a pro objednávky nad 1 000 Kč doprava zdarma.

Památka zesnulých nebo lidově Dušičky je den vzpomínky na naše blízké, kteří už nejsou mezi námi. Připadá na datum 2. listopadu a jsou s ním spojeny tradice, které se v různých obměnách dodržují už od 10. století.  

Křesťanské Dušičky

Nejrozšířenějším zvykem v zemích s křesťanskou tradicí, a tedy i u nás, je návštěva hřbitova spojená s květinovým darem a zapálením hřbitovní svíčky. Křesťané ctí tradici modlitby za spásu duší, která zesnulým pomáhá očistit se od hříchů spáchaných za života. V den jejich památky se také v kostelech a kaplích konají bohoslužby a kněží kropí hroby svěcenou vodou.

Památka zesnulých a pověry

Známou lidovou pověrou spojenou s Památkou zesnulých je, že duše uvězněné v Očistci každý rok v předvečer Dušiček vystupují z hrobu a odpočívají od mučení v plamenech, kde pykají za své hříchy. Jeden ze zvyků, který dodržovali naši předkové, je spojený právě s touto pověrou. Blízcí zesnulého plnili lampu místo oleje máslem, aby si duše mohla potřít popáleniny a tak si ulevit od bolesti. Pilo se také studené mléko, které mělo duše ochladit, a dávaly odpustky potřebné k očištění hříšníků. 

Květiny

Zvykem je na Dušičky přinést zesnulému květinový dar, jenž může mít i podobu věnce protkaného sušenými květy, které v chladném počasí nepodléhají zkáze tak, jako čerstvě řezané květiny. Umělé květiny se na náhrobcích objevují také hojně, ale nevypadají tak hezky a mnoho lidí je považuje dokonce za neuctivé.  

Zapálení hřbitovní svíčky

I pro nevěřící jsou Dušičky dnem vzpomínání a příležitosti zastavit se, uctít památku blízkých a odpustit dávné křivdy, i když třeba jen zapálením svíčky doma nebo vystavením dušičkové dekorace. Hořící hřbitovní svíčka dříve měla i jiný význam. Společně s květinami symbolizovala víru ve věčný život, což se dá vyložit i tak, že dokud vzpomínáme, duše zemřelého je zde stále s námi.

Dušičkové inspirace

  • Věnce s květinami

Inspiraci na dušičkové dekorace nalezneme všude kolem nás, stačí se rozhlédnout v přírodě. Základem je korpus věnce například z proutí nebo větviček, který ozdobíme jehličím, sušenými plody šípků, šiškami, květinami, krásně na věnci vypadají i peříčka.  

Svíčky by neměly na Památku zesnulých chybět v žádné domácnosti ani na hrobech našich blízkých. Hřbitovní svíčky jsou obvykle uzpůsobené venkovnímu použití a mají ochranu proti větru i dešti. Na doma si pak můžeme zvolit svíčku dekorativní, nejlépe v červené, bílé nebo fialové barvě.  

  • Lucerny

Zapálené svíčky vložené do skleněné nebo kovové lucerny vytváří na Dušičky jedinečnou atmosféru večerního hřbitova a navíc se nemusíte bát, že déšť světýlko zhasí.

Další dušičkové inspirace naleznete na www.svicky.cz.  

Všechna práva vyhrazena © Svicky.cz 2024