obchod@ztrade.cz 731 648 024 (PO-PÁ 8:00-14:30)
Doprava od 49 Kč a pro objednávky nad 1 000 Kč doprava zdarma.

Advent je pro křesťany začátek roku

Advent pochází z latinského slova adventus, což znamená příchod. Pro křesťany je advent začátkem církevního roku, který se pojí se dvěma velkými událostmi. První je narození Ježíše Krista dne 24. prosince. Druhá událost je zmrtvýchvstání Ježíše, a to na Velikonoce.

Symbolem adventu je adventní věnec

Krásným symbolem adventu je adventní věnec, který nejen u nás rádi vytváříme a zdobíme sami. Věnec se skládá ze čtyř svíček, které se postupně zapalují každou neděli až do Štědrého dne. Ovšem zvyk se zapalováním se k nám dostal až ve 20. století z Německa.

Adventní věnec představuje symboliku kříže Ježíše Krista, jednotu a má pravidla, jak by měl vypadat. V dnešní době si však adventní věnec zdobí rodiny spíše podle sebe.

Na adventním věnci nesmí chybět fialová barva

Větvičky na věnci by měly být z jehličnanů nebo cesmíny, které představují život. Na věnci jsou dl tradice nezbytné fialové svíčky. Barva představuje pokání a důstojnost. Třetí v pořadí je růžová svíčka symbolizující přátelství.

Ve středu věnce může být podle dalšího tradičního modelu svíčka bílá. V protestanské církvi se místo fialové a růžové barvy používá červená. Červené svíčky symbolizují radost, ale také připomínají krev Ježíše prolitou za naši spásu.

Adventní svíčky zapalujeme v daném pořadí

Zapalování svíček na věnci není jen tak. Vše má svůj řád. Svíčky se zapalují v proti směru hodinových ručiček. První adventní neděli se zapaluje svíčka fialová. Na druhu adventní neděli se opět zapaluje fialová. Třetí adventní neděle patří svíčce růžové. Advent končí fialovou svíčkou.

Každá ze svíček s sebou nese jasný symbol a poselství:

1. Svíčka – naděje
2. Svíčka – mír
3. Svíčka – přátelství
4. Svíčka – láska

Adventní věncem ozdobte i dveře

K Vánocům patří zdobení a zútulňování našich domovů. Věnec nemusí zdobit jen jídelní stůl či obývací pokoj, ale také dveře. Adventní věnec bez svíček, který si doma sami vyrobíte, můžete zavěsit na vstupní dveře. K tomu přidejte na verandu či ke schodům lucerničky se svíčkami, abyste měli vánoční atmosféru kompletní.

Všechna práva vyhrazena © Svicky.cz 2024